ANP7 mrt '13 16:46Aangepast op 7 mrt '13 17:07

Nieuwe sancties VN tegen Noord-Korea

NEW YORK (ANP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag ingestemd met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. De VN hebben de maatregelen genomen als reactie op de atoomproef die Pyongyang 3 weken geleden heeft uitgevoerd.

Met de sancties krijgt Pyongyang onder meer financieel de duimschroeven aangedraaid. Ook wordt het voor het regime nog moeilijker gemaakt om luxegoederen voor zichzelf te importeren, zoals sportwagens en sieraden.

De Veiligheidsraad nam de resolutie unaniem aan. De landen in de Veiligheidsraad onderhandelden enkele weken over de inhoud. Deze week werden China en de Verenigde Staten het eens. China is een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea. Maar zelfs dat land is door de opstelling van Pyongyang vervreemd geraakt van het geïsoleerde regime van Kim Jong-un.

Ondubbelzinnige boodschap

VN-chef Ban Ki-moon verwelkomde de beslissing van de Veiligheidsraad. Volgens hem is de resolutie een ondubbelzinnige boodschap aan Noord-Korea dat de internationale gemeenschap niet tolereert dat het land streeft naar het bezit van kernwapens.

Noord-Korea dreigde donderdag met een ,,preventieve nucleaire aanval''. Eerder deze week dreigde het ook al de wapenstilstand uit 1953 op te zeggen met Zuid-Korea, waarmee het formeel nog altijd in oorlog is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen