ANP12 mrt '13 07:32Aangepast op 12 mrt '13 10:02

AND verwacht winst na sterk 2012

ROTTERDAM (AFN) - Leverancier van digitale kaarten AND heeft 2012 met een flinke winst- en omzetverbetering kunnen afsluiten en verwacht ook over 2013 winst te kunnen maken. Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de cijfers over het afgelopen jaar.

AND wist de omzet te laten groeien van 2,4 miljoen euro in 2011 tot 4,5 miljoen euro in 2012. Dat is iets hoger dan de verwachting die AND eerder zelf had uitgesproken. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 1,7 miljoen euro, tegen een verlies van 13,4 miljoen in het jaar daarvoor. De nettowinst bedroeg 1,8 miljoen euro, tegen een verlies van 13,9 miljoen in 2011.

De omzetstijging is onder meer te danken aan het contract dat AND vorig jaar heeft afgesloten met het Russische Navitel. De winst verbeterde flink door kostenbesparingen.

Mooi resultaat

Topman Hugo van der Linde sprak in een toelichting van een ,,mooi resultaat''. De kaspositie van AND is in 2012 verbeterd, benadrukte Van der Linde. Hierdoor heeft de onderneming volgens hem een goede uitgangspositie en de middelen om in 2013 ,,te investeren in de nieuwe richting, waarbij AND naast haar kaarten en data ook maatwerkdiensten zal aanbieden''.

Tegen het ANP liet Van der Linde weten dat de uitvoering van de nieuwe strategie van AND voorspoedig verloopt. Daarbij speelt het contract dat eind 2012 met het Amerikaanse Decarta is afgesloten een belangrijke rol. AND heeft in het eerste kwartaal van dit jaar extra technologie beschikbaar, is al begonnen met de bouw van systemen en heeft al enkele klanten daarop aangesloten, liet Van der Linde weten. De topman voorziet dat het leveren van maatwerk zich gunstig zal ontwikkelen. ,,Voor maatwerk en business to business zijn er veel kansen''.

Onzeker

AND schrijft dat ,,de economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten in hoge mate onzeker blijven''. De winstontwikkeling is afhankelijk van onder meer de sterkte van het economisch herstel en de uitvoering van AND's nieuwe koers.

Van der Linde vond het maandag nog te vroeg om iets te zeggen over de ontwikkelingen in 2013. ,,Er zijn wel nieuwe contracten afgesloten, meer toekomstgerichte contracten, dus dat ziet er goed uit.'' AND wil 2013 in ieder geval winstgevend afsluiten. ,,Dat is ons doel'', aldus de topman, zonder een concrete prognose af te geven.

De gesprekken met een derde partij over samenwerking, die AND in augustus vorig jaar meldde, zijn nog steeds tot nader order opgeschort als gevolg van personele wisselingen bij de andere partij.

Gerelateerde artikelen