ANP31 jan '13 07:44

Japanse industriële productie herstelt

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De productie van de Japanse industrie is in december met 2,5 procent gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. Dat maakte het Japanse ministerie van Handel donderdag bekend. De stijging is lager dan economen, die rekenden op een groei met 4,1 procent, hadden verwacht. In november ging de productie nog met 1,4 procent omlaag. Ten opzichte van december vorig jaar daalde de productie met 7,8 procent.

De Japanse industrie profiteert inmiddels van de dalende waarde van de yen ten opzichte van de dollar omdat Japanse producten nu goedkoper worden voor buitenlandse afnemers. De Japanse munt is de afgelopen 3 maanden met 12 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Maar het herstel van de industriële productie gaat daarmee nog niet gelijk op.

Economen verwachten echter dat dit in het lopende jaar nog zal gebeuren. ,,Productie zal de komende maanden waarschijnlijk op een duidelijke weg richting herstel terechtkomen'', aldus een econoom van Citigroup. Behalve van de daling van de yen verwachten marktkenners ook veel van de stimulerende maatregelen voor de economie die de nieuwe premier Shinzo Abe recent heeft aangekondigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen