ANP15 jan '13 07:51Aangepast op 15 jan '13 08:34

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam begint dinsdag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. Beleggers blijven terughoudend in afwachting van meer bedrijfsresultaten en macrocijfers.

,,De markt is in een serene rust terechtgekomen en de rally lijkt even geparkeerd. In de eerste 2 weken van het jaar is er veel nieuw geld naar de markt gestroomd, maar het is nu wachten op de ontwikkelingen rond de situatie van het schuldenplafond in de VS. Vandaag wordt bij de opening nog een belangrijk cijfer bekendgemaakt. Dan komt het Duitse economische groeicijfer over het vierde kwartaal naar buiten“, aldus handelaar RobKoenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën vreest dat de Verenigde Staten tussen half februari en eind maart de maximaal toegestane staatsschuld zullen bereiken. Dat heeft minister Timothy Geithner in een brief aan het Congres laten weten. Hij dringt er daarom op aan om het schuldenplafond van 16,4 biljoen dollar te verhogen.

AAA

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bevestigde maandagavond de hoogste kredietstatus AAA voor Nederland. De outlook blijft echter negatief.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag overwegend omlaag. De beurs in Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, was een positieve uitschieter met een winst van 0,7 procent voor de Nikkei. De aanhoudende verzwakking van de Japanse yen bleef zorgen voor optimisme in Japan.

Bernanke

De graadmeters op de aandelenmarkten in New York kwamen maandag amper in beweging. Beleggers wachtten vooral op Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve hield na het sluiten van de handel een toespraak op de Universiteit van Michigan.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,1 procent hoger op 13.507,32 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1470,68 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 3117,50 punten.

Schade

Bernanke waarschuwde in zijn toespraak dat zware bezuinigingen schade kunnen toebrengen aan de economie. Volgens de Fed-voorzitter laat de Amerikaanse economie een ,,relatief fragiel herstel zien'' en kunnen zware bezuinigingen de economie verzwakken.

De beurs in Amsterdam sloot maandag lager door forse koersverliezen voor TNT Express en PostNL, na het afblazen van de overname van TNT door UPS. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 347,34 punten. De MidKap-index daalde 1,4 procent tot 543,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,2 procent. Londen ging 0,2 procent omlaag.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3343 dollar waard, tegen 1,3361 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen