ANP24 jan '13 18:24Aangepast op 24 jan '13 18:51

Oud-generaal Van Uhm spreekt op 4 mei op Dam

AMSTERDAM (ANP) - De vroegere commandant der strijdkrachten Peter van Uhm houdt op 4 mei een toespraak tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag aangekondigd.

Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties. Een dag nadat hij in april 2008 het bevel over de strijdkrachten had overgenomen, sneuvelde zijn zoon Dennis in Afghanistan. ,,Ik vind het bijzonder dat ik op 4 mei op de Dam mag spreken. Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor'', reageerde de generaal buiten dienst.

Journalist Pauline Broekema, verslaggever van het NOS Journaal, zal een voordracht houden tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk die voorafgaat aan de herdenking bij het Nationaal Monument. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over een vooroorlogse Joodse gemeenschap.

Oud-minister Ernst Hirsch Ballin houdt een dag later, op Bevrijdingsdag, de 5 mei-lezing in de Domkerk in Utrecht. Hirsch Ballin is nu hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen