ANP16 feb '12 04:23

Amnesty: 500 doden na stroomstoten politie VS

WASHINGTON (ANP) - Amnesty International luidt de noodklok omdat 500 doden zijn gevallen door stroomstootwapens van de Amerikaanse politie in ruim 10 jaar. De organisatie voor mensenrechten zegt dat bij vele gevallen sprake is van onnodig geweld door agenten.

,,Onaanvaardbaar. De richtlijnen moeten strikter worden'', verklaarde programmadirecteur Susan Lee van Amnesty woensdag.

De stun guns en tasers zijn populair bij de Amerikaanse agenten om mensen veilig te kalmeren. De elektrische wapens kunnen vitale spieren tijdelijk verlammen. Maar niet iedereen verdraagt de stoten, bijvoorbeeld als het wapen twee keer wordt toegepast. Maandag telde Amnesty de 500e dode door stroomstootwapens van de Amerikaanse politie. Het slachtoffer was een ongewapende dronkenlap, Johnnie Kamahi Warren, die in Alabama twee stroomstoten kreeg.

In Nederland wordt invoering van de taser bekeken in een onderzoek naar de uitrusting van de politie, meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid) in november aan de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Hero Brinkman had bepleit om agenten stroomstootwapens te geven, omdat pepperspray niet genoeg zou helpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen