ANP21 jan '13 06:52

Frankrijk steunt Dijsselbloem als voorzitter

PARIJS (AFN) - Frankrijk heeft zijn steun uitgesproken voor Jeroen Dijsselbloem als kandidaat-voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden op financieel gebied. Dat zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici tegen de Franse tv-zender TV5.

Moscovici gaat ervan uit dat Dijsselbloem maandag in Brussel wordt benoemd tot voorzitter van de groep en hoopt dat Dijsselbloem het thema 'Europa' met evenveel inzet gaat benaderen als vertrekkend voorzitter Jean-Claude Juncker. Hij benadrukte wel dat hij zijn plannen voor Europa dan duidelijk moet formuleren. ,,Dat is het minste wat we kunnen verwachten'', aldus Moscovici.

Eerder liet Frankrijk doorschemeren een vergaande discussie te willen over de visie op de euro van de kandidaat-voorzitter. Dijsselbloem beloofde toen aan die eis te zullen voldoen.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter is het laatste punt op de agenda van het overleg. De 17 ministers hoeven niet unaniem te zijn in hun besluit over een nieuwe chef. Een meerderheid van negen stemmen is genoeg.

Gerelateerde artikelen