ANP25 jan '13 16:17

EK voetbal 2020 in 13 landen

NYON (ANP) - Het EK voetbal van 2020 zal in 13 verschillende landen worden gespeeld. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA vrijdag gemeld. De bond had eerder al gemeld dat het EK van dat jaar, vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA, in verschillende landen zou worden afgewerkt.

Er geldt een maximum van één speelstad per land. Ook zullen beide halve finales en de finale in hetzelfde stadion worden gespeeld. In dat stadion zullen geen groepswedstrijden worden gehouden. De kans lijkt klein dat die duels in Nederland worden georganiseerd, aangezien de UEFA die wedstrijden in een stadion met een capaciteit van ten minste 70.000 toeschouwers wil houden. Nederland heeft niet zulke grote stadions.

Geïnteresseerde bonden kunnen zich tot september dit jaar melden. De KNVB had al in een eerder stadium aangegeven interesse te hebben. Amsterdam (ArenA) en Rotterdam (een nog nieuw te bouwen stadion) zijn twee mogelijke speelsteden.

Alle landen, dus ook die van organiserende bonden, zullen voor het EK kwalificatiewedstrijden moeten spelen. Een land dat zich plaatst, krijgt de garantie op twee 'thuiswedstrijden' op het eindtoernooi. Dat voordeel is niet meer van toepassing in de knock-outfase. De UEFA maakt in september 2014 de speelsteden bekend.

Gerelateerde artikelen