ANP29 mei '13 07:34Aangepast op 29 mei '13 07:49

IMF bezorgd over Chinese investeringsdrang

WASHINGTON (AFN) - De Chinese economie vertoont ook dit jaar een stevige groei, maar de basis daarvoor wordt steeds wankeler. Vooral de sterke groei van de binnenlandse investeringen en de daarmee samenhangende kredietverlening baren zorgen, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport.

Het IMF verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 7,75 procent groeit. Dat is iets minder dan de vooruitgang met 8 procent waar eerder vanuit werd gegaan, maar volgens het fonds trekt de groei in de tweede helft van het jaar weer aan.

Het Chinese groeimodel is in de ogen van het IMF echter dringend toe aan revisie. De groei is nu vooral afhankelijk van binnenlandse investeringen, die met steeds wankelere kredieten worden gefinancierd. Het fonds vreest dat daardoor bubbels kunnen ontstaan in de vastgoedsector en dat de financiële positie van lokale overheden wordt uitgehold.

Milieuproblemen

Het IMF wijst daarnaast op de scheve inkomensverdeling en de grote milieuproblemen in China als ,,verdere tekenen dat het huidige groeimodel moet veranderen''. De nieuwe Chinese regering onderkent de problemen en heeft hervormingen aangekondigd om ze aan te pakken, aldus het fonds. Voor duurzame groei is het nu van groot belang dat die hervormingen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De nieuwe prognose van het IMF wijst op een even sterke groei van 's werelds op een na grootste economie als in 2012. In dat jaar zwakte de groei af tot het laagste niveau sinds 1999. De Chinese regering mikt zelf op een groei met 7,5 procent dit jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen