ANP15 mrt '13 21:49

Goudbeladen Boekenbal luidt 78e Boekenweek in

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - In aanwezigheid van het neusje van de zalm van literair Nederland is vrijdagavond in Amsterdam de jaarlijkse Boekenweek geopend. Bij de Stadsschouwburg Amsterdam betraden vele bekende auteurs de rode loper voor het traditionele Boekenbal, dat de opmaat vormde voor de 78e editie van het literaire festijn van 16 tot en met 24 maart.

De organiserende CPNB vroeg de gasten 'vorstelijk' gekleed te komen, wat de geruchten voedde dat iemand van de koninklijke familie zijn opwachting zou maken op het boekenfeest. Dat bleek niet het geval.

Het kledingvoorschrift bleek in te haken op het thema dit jaar, 'Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden'. Het gaat over de mooie 'gouden' tijden van onze geschiedenis, maar ook over de donkere kant, zoals de slavernij. Als herinnering aan de VOC-tijd was de grote zaal in de Stadsschouwburg omgetoverd tot het dek van een groot zeilschip, compleet met wapperende zeilen.

Eregast van het bal was Kees van Kooten, de schrijver van het Boekenweekgeschenk dit jaar. Ook bekende auteurs als Connie Palmen, Arthur Japin, Heleen van Royen en Kluun gaven acte de présence.

Gerelateerde artikelen