ANP29 jan '13 09:24Aangepast op 29 jan '13 09:49

AEX opent vlak

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is dinsdag vlak geopend. De andere Europese beurzen bleven bij de opening ook dicht bij de slotstanden van een dag eerder. Op Beursplein 5 verwerken beleggers de resultaten van Philips en CSM.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel onveranderd op 356,53 punten. DeMidKap-index steeg 0,3 procent tot 558,56 punten dankzij een forse koerswinst van CSM. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,2 en 0,1 procent. Parijs bleef ongewijzigd.

Na de recente sterke opmars zijn de markten nu vooral in afwachting van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering. Daarnaast wordt uitgekeken naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten, dat aan het einde van de week wordt vrijgegeven.

Grootste stijger

PostNL was de grootste stijger in de AEX met een winst van 0,9 procent. Het postbedrijf heeft met de vakbonden een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao met een looptijd van 1 jaar. Sterkste daler was chipmachinefabrikant ASML met een min van 0,7 procent.

Philips won 0,4 procent. Het elektronicaconcern leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 358 miljoen euro door een boete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen. Ook kondigde het bedrijf aan Lifestyle Entertainment te verkopen aan het Japanse Funai. Volgens analisten van Rabobank waren de resultaten onderliggend iets beter dan verwacht.

CSM

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van ruim 4 procent na meevallende omzetcijfers. De producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur zag de omzet in het vierde kwartaal met ruim 52 miljoen euro zien groeien tot 854,7 miljoen euro. De autonome omzetgroei bedroeg 2,5 procent. Het bedrijf gaf verder aan diverse initiële biedingen voor Bakery Supplies te hebben ontvangen.

De euro was 1,3443 dollar waard, tegen 1,3460 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 96,75 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 113,42 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen