ANP12 mrt '13 15:46Aangepast op 12 mrt '13 16:58

Voorzichtige winsten op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag voorzichtige winsten zien. De stemming bleef terughoudend na de recente sterke opmars. In Amsterdam schitterde SBM Offshore na de afwikkeling van een probleemproject.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 352,64 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 544,31 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,4 procent. De DAX in Frankfurt bleef onveranderd. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handelen 0,2 procent in de plus en vervolgde daarmee zijn recordreeks.

De handel trok zich weinig aan van de waarschuwing van de president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann. Volgens Weidmann is de Europese schuldencrisis nog niet voorbij en heeft de eurozone slechts een deel van het vertrouwen teruggewonnen dat verloren is gegaan door de crisis.

SBM Offshore

SBM Offshore klom 21 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. Beleggers waren opgelucht dat de maritiem dienstverlener eindelijk het hoofdpijndossier Yme heeft afgesloten. SBM bereikte met Talisman Energy een schikking over het Noorse probleemproject. Het bedrijf betaalt Talisman vooraf 470 miljoen dollar (361 miljoen euro) om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van het boorplatform.

In de MidKap stegen de bouwers Heijmans en BAM respectievelijk 5,7 en 3,1 procent op de voorstellen om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij het verstrekken van hypotheken. Dat moet helpen de woningmarkt vlot te trekken. BAM bevestigde daarnaast in de race te zijn om het nieuwe Europese hoofdkantoor van internetconcern Google in Londen te bouwen.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) zakte ruim 8 procent. De slechte advertentiemarkt en de teloorgang van socialenetwerksite Hyves blijven TMG met grote problemen opzadelen. Het mediabedrijf zakte vorig jaar opnieuw in de rode cijfers en voorziet voorlopig weinig verbetering.TMG schreef 36,5 miljoen euro af op de waarde van Hyves en gaat bezuinigingen sneller doorvoeren.

In Londen steeg Antofagasta meer dan 4 procent. Het mijnbouwbedrijf boekte in 2012 iets meer winst dan verwacht. De omzet steeg met bijna 11 procent, ondanks een daling van de prijs van koper. Ook werd het dividend meer dan verdubbeld.

De euro was 1,3062 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 93,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 110,93 dollar.

Gerelateerde artikelen