ANP28 mei '13 21:06Aangepast op 28 mei '13 21:51

Onderzoek naar mogelijk uitgelekt examen

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

DEN HAAG (ANP) - Instanties die bij de eindexamens voor middelbare scholieren betrokken zijn doen dinsdagavond onderzoek naar een mogelijk uitgelekt examen Frans voor vwo. Op internet circuleert een pdf-document dat er alle schijn van heeft dat het om dit examen gaat. Zo'n 16.700 vwo'ers worden geacht dat examen woensdagmiddag vanaf 13.30 uur te maken. GeenStijl publiceert de link naar het document op internet.

Betrokken instanties als het ministerie van Onderwijs, de inspectie van het onderwijs en het het LAKS, het Landelijk AktieKomiteeScholieren kunnen nog niet bevestigen. Het Laks liet dinsdagavond wel weten dat het college voor examens woensdag aan de scholen zal ,,mededelen op welke wijze ervoor zal worden gezorgd dat de kandidaten verantwoord en op reguliere wijze in deze examenperiode het examen Frans vwo kunnen afleggen.'' Scholieren wordt geadviseerd te bellen met de eindexamenklachtenlijn bellen via 020-5244066.

Het College voor Examens is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar.

Originele document

Een woordvoerder van de Inspectie zegt dat samen met het College voor Examens wordt gekeken of het om het originele document gaat. Op basis daarvan wordt besloten hoe er verder wordt gehandeld en of scholieren woensdag examen Frans kunnen doen of niet. De woordvoerder stelde wel dat ,,een examen dat ruim gecirculeerd heeft op internet, niet meer afgenomen kan worden''.

Bij het document is een inleidende brief gevoegd, geschreven door iemand die zijn of haar naam niet noemt. ,,Van diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 VWO examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet'', schrijft deze persoon.

Verder lijkt de begeleidende brief van deze persoon een aanklacht tegen het huidige schoolsysteem. De persoon suggereert dat er scholen zijn die leerlingen toegang geven tot examens om de schoolresultaten omhoog te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen