ANP14 mrt '13 10:02Aangepast op 14 mrt '13 10:39

Detailhandel ziet omzet weer iets teruglopen

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse detailhandel heeft in januari een half procent minder omzet geboekt dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen waren 2,6 procent hoger, terwijl het volume met 3 procent kromp. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Non-foodwinkels zetten, net als in voorgaande maanden, minder om dan een jaar eerder. Zo kregen kledingzaken, elektronicawinkels, doe-het-zelfzaken en meubelwinkels omzetdalingen voor de kiezen van tussen de 5 en 10 procent. ,,Het blijft kommer en kwel in deze branches, het is een beeld wat je al maanden ziet'', zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Alleen drogisterijen en textielsupermarkten noteerden een omzetgroei. Bij de rest van de non-foodbranches liep de omzet terug. Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten echter bijna 6 procent meer omzet, vooral dankzij een groei bij de supermarkten.

Internetwinkels

Ook postorderbedrijven en internetwinkels bleven het goed doen, met een omzetgroei van 3 procent. Maar dat is wel een minder grote stijging vergeleken met heel 2012. ,,De groei is een structureel effect van de verschuiving van de verkopen van bakstenen winkels naar webwinkels'', aldus Van Mulligen.

De econoom verwacht voorlopig geen herstel van de detailhandelsverkopen.

Gerelateerde artikelen