ANP5 apr '13 20:52

FARC-leider neemt deel aan vredesoverleg

EPA
EPA

BOGOTA (ANP) - Pablo Catatumbo, leider van de linkse guerrillabeweging FARC, is op weg naar de Cubaanse hoofdstad Havana om deel te nemen aan het vredesoverleg met de Colombiaanse regering. Hij hoopt zo de steun van de aanhangers van de FARC te vergroten voor de pogingen om via onderhandelingen een einde te maken aan het geweld in het Latijns-Amerikaanse land.

Delegaties van de regering en de FARC onderhandelen sinds november met elkaar. De strijd, die in 1964 begon, heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Het is niet direct duidelijk of Catatumbo een van de huidige onderhandelaars van de FARC vervangt. De Verenigde Staten verdenken de FARC-leider van drugshandel.

Sommige waarnemers menen dat de huidige FARC-delegatie, waarvan de Nederlandse Tanja Nijmeijer deel uitmaakt, niet de gehele beweging vertegenwoordigt. Volgens velen is de FARC niet meer één organisatie, maar is zij versplinterd geraakt door het offensief van het leger in de afgelopen jaren. Dat heeft aan verscheidene leiders van de FARC het leven gekost en de guerrillastrijders naar afgelegen gebieden teruggedrongen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen