ANP15 mrt '13 14:45Aangepast op 15 mrt '13 17:00

ArcelorMittal voert besparingsdoel op

PARIJS (AFN) - ArcelorMittal verwacht zijn kosten tegen eind 2015 met 3 miljard dollar te hebben verlaagd. Dat liet het staalconcern vrijdag weten tijdens een bijeenkomst met investeerders.

ArcelorMittal verwacht dat het bezuinigingsprogramma dat eind 2011 werd ingezet volgend jaar al 1 miljard dollar aan besparingen oplevert. Het concern hield verder vast aan zijn prognoses voor 2013 en gaf aan dat de vraag naar staal dit jaar wereldwijd waarschijnlijk met 3 tot 3,5 procent groeit. Volgens ArcelorMittal is het dieptepunt in de staalvraag achter de rug.

De Europese staalvraag zal dit jaar met 3,5 procent dalen, na een krimp van 9 procent in 2012, aldus het staalbedrijf. In China zal de piek pas over jaren worden bereikt en in de Verenigde Staten is sprake van ,,een nieuwe groeifase''.

Schuldenlast

Halverwege dit jaar wil het bedrijf zijn schuldenlast, zoals eerder aangekondigd, hebben teruggedrongen tot circa 17 miljard dollar. Het concern gaf aan dat het dividend niet zal worden verhoogd totdat de schuld onder de 15 miljard dollar is gedrukt. De doelstelling is om een hogere kredietrating te krijgen van kredietbeoordelaars, stelde ArcelorMittal.

De grootste staalfabrikant ter wereld liet verder weten geen transacties te zullen doen die een negatief effect op de rating hebben. De capaciteit zal pas worden uitgebreid als de marges zijn verbeterd. ArcelorMittal wil zijn positie in ontwikkelde markten verdedigen en mikt op expansie in nieuwe markten, zo werd vrijdag gemeld.

ArcelorMittal maakte vrijdag ook bekend dat de eerste tranche van de verkoop van zijn belang van 15 procent in ArcelorMittal Mines Canada voor 1,1 miljard dollar aan een consortium van Posco en China Steel is afgerond. Het consortium heeft een belang van 11,05 procent gekocht voor 810 miljoen dollar in contanten. Volgens ArcelorMittal zal de rest naar verwachting in het tweede kwartaal van 2013 worden overgedaan.

Gerelateerde artikelen