ANP16 mrt '13 09:33

Amsterdam wil voorstellen voor topinstituut

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil werk maken van de plannen voor een nieuw technisch topinstituut. Bedrijven en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland kunnen dit voorjaar voorstellen indienen voor de oprichting van zo'n instituut in Amsterdam. Dat maakte de gemeente zaterdag bekend.

Volgens de gemeente heeft een aantal multinationals en internationale en topinstellingen al interesse getoond, waaronder het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston.

Dat Amsterdam deze 'derde universiteit' wil is al langer bekend. Met het topinstituut hoopt de stad economische groei en werkgelegenheid te stimuleren. De bedoeling is dat internationale bedrijven en kennisinstellingen er gezamenlijk werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van water, energie, gezondheid en afval, aldus de gemeente Amsterdam.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingediende voorstellen. Eind van dit jaar wil Amsterdam een definitief besluit nemen over het instituut.

Gerelateerde artikelen