ANP3 jul '13 03:04Aangepast op 3 jul '13 09:47

Aardbeving in Noord-Groningen

In het noorden van de provincie Groningen is in de afgelopen nacht een aardbeving gevoeld. Het KNMI bevestigde dat er inderdaad een voelbare aardbeving heeft plaatsgevonden.

GRONINGEN (ANP) - In het noorden van de provincie Groningen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een aardbeving plaatsgevonden. De aardbeving had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter en valt daarmee volgens een woordvoerder van het KNMI onder de ,,zwaardere'' aardbevingen in Groningen.

Het epicentrum was in Garrelsweer in de gemeente Loppersum, op 3 kilometer diepte.

De aardbeving was om 1.05 uur. Op Twitter meldden mensen uit de wijde omgeving van Garrelsweer de beving gevoeld te hebben, onder andere in de stad Groningen, Uithuizen en Hoogezand-Sappemeer. Volgens het KNMI hebben inmiddels zo'n 50 mensen op de website van het KNMI een formulier ingevuld waarmee ze aangeven de aardbeving te hebben gevoeld. Rond 9 uur waren bij de NAM 15 meldingen over schade binnengekomen.

Minister Kamp

Juist woensdag bezoekt minister Kamp van Economische Zaken het aardbevingsgebied in Groningen, in verband met de gaswinning en de ophef die daarover is ontstaan. In januari werd duidelijk dat er meer en zwaardere aardbevingen voor kunnen gaan komen in het gebied.

Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld wel eens uitkomen op 4 tot 5. Momenteel wordt een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de aardbevingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen