ANP21 jan '13 19:42

Dijsselbloem wil meer dan crisismanagement

ANP
ANP

BRUSSEL (ANP) - De eurozone zou niet alleen maar aan crisismanagement moeten doen, maar ook beleid moeten ontwikkelen voor de middellange termijn om zo het vertrouwen te herstellen. Dat wil de beoogd voorzitter van het overleg tussen de eurolanden, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. ,,Discipline en solidariteit zijn beide nodig.''

In Brussel zijn de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bijeen om onder meer een nieuwe voorzitter van hun overleg te kiezen. Dijsselbloem is de enige kandidaat om de huidige voorzitter Jean-Claude Juncker op te volgen. Hij heeft voorafgaand aan het overleg zijn collega's een brief gestuurd en daarin uiteengezet wat hij van plan is als hij voorzitter van de eurogroep wordt.

In de brief pleit Dijsselbloem voor een grotere rol voor de eurozone op het internationale toneel. Zo meent hij dat de eurozone vertegenwoordigd moet worden in de G20, het overleg van de grootste economieën van de wereld.

Momentum vasthouden

In zijn brief breekt Dijsselbloem een lans voor zowel begrotingsdiscipline als het aanwakkeren van groei. ,,We moeten het momentum van nu vasthouden om er zeker van te zijn dat het vertrouwen dat we hebben blijvend is'', aldus de beoogd voorzitter in zijn brief.

,,Onze focus zou moeten verschuiven van crisismanagement naar het bieden en uitvoeren van solide beleid op de middellange termijn.'' De uitvoering van dit beleid is niet alleen goed voor een duurzaam financieel beleid, maar ook voor het verbeteren van concurrentie, groei en werkgelegenheid, stelt hij.

Gerelateerde artikelen