ANP27 mei '13 20:31

Israël verlaagt rente opnieuw

JERUZALEM (AFN/BLOOMBERG) - De centrale bank van Israël heeft maandag voor de tweede keer deze maand de rente verlaagd. Het centrale rentetarief ging met een kwart procentpunt omlaag tot 1,25 procent. Dat is het laagste niveau in ruim 3 jaar tijd.

De renteverlagingen zijn bedoeld om de exportgeoriënteerde Israëlische economie te stimuleren. In dat kader heeft de centrale bank ook aangekondigd ruim 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) in de economie te pompen. Dat moet helpen om de waardestijging van de Israëlische munt, de shekel, te beteugelen.

Eerder deze maand verraste de centrale bank de markten al met een tussentijdse renteverlaging. De nieuwe stap werd door ongeveer de helft van door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorspeld. De rest verwachtte geen verandering van het tarief.

Gasveld

De Israëlische economie groeit dit jaar naar verwachting met 3,8 procent. Een groot deel van die vooruitgang is te danken aan een nieuw gasveld. Zonder de nieuwe gasopbrengsten zou een groei van 2,8 procent resteren, tegen 3,2 procent vorig jaar.

De centrale bank van Israël staat nog tot eind volgende maand onder leiding van de bekende econoom Stanley Fischer. De voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank kondigde eerder dit jaar zijn vertrek aan. Hij legt zijn functie ruim voor het einde van zijn termijn neer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen