ANP4 jun '13 11:09

Producentenprijzen eurozone dalen opnieuw

LUXEMBURG (AFN) - De industriële producentenprijzen in de eurozone zijn in april met 0,6 procent gedaald op maandbasis na een afname met 0,2 procent in maart. Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat dinsdag bekend.

De daling is sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een afname van 0,2 procent. In vergelijking met april 2012 lag het prijspeil 0,2 procent lager, waar de marktkenners gemiddeld een toename van 0,2 procent voorzagen.

Exclusief de energiesector daalden de prijzen in april met 0,2 procent op maandbasis. De prijzen in de energiesector namen met 1,6 procent af. Halffabricaten werden 0,4 procent goedkoper en niet-duurzame consumentengoederen 0,1 procent. Het prijspeil van duurzame consumentengoederen was stabiel, terwijl de prijzen van kapitaalgoederen met 0,1 procent stegen.

De prijsdaling op maandbasis was het sterkst in België (1,4 procent), gevolgd door Nederland en Griekenland (beide 1,3 procent). Estland kende de sterkste stijging (0,2 procent) binnen de eurozone, gevolgd door Cyprus en Slowakije (beide 0,1 procent). In Malta en Slovenië waren de prijzen stabiel.

Gerelateerde artikelen