ANP16 jan '13 14:53

'Agrarische export in 2012 op recordhoogte'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Ondanks de economische crisis blijft de waarde van de export van agrarische producten toenemen. Vorig jaar is met 77,9 miljard euro opnieuw een record neergezet. Dat blijkt uit woensdag naar buiten gekomen ramingen van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

In 2010 werd nog voor ongeveer 66,6 miljard euro aan vlees, zuivel, graan, groente, fruit, dranken en tabak uitgevoerd, en in 2011 voor 72,8 miljard. De jaarlijkse groei wordt voor een groot deel verklaard door prijsstijgingen, laat CBS-econoom Peter Hein van Mulligen weten. ,,Maar het volume groeit ook elk jaar een beetje. In opkomende landen en ook in Oost-Europa is sprake van een stijgende vraag naar voedingsmiddelen.''

Nederland behoort samen met de Verenigde Staten en Frankrijk tot de grootste agro-exporteurs ter wereld. ,,De kasgroenten uit het Westland dragen hier erg aan bij, en veel is ook wederuitvoer. Producten uit bijvoorbeeld Brazilië worden via Rotterdam over het Europese achterland verspreid'', aldus Van Mulligen.

Nederland importeerde afgelopen jaar ongeveer voor 54 miljard euro aan agrarische producten, waardoor de handelsbalans over 2012 uitkomt op circa 24 miljard euro.

Gerelateerde artikelen