ANP24 jan '13 16:53

Etnische zuiveringen Mali liggen op de loer

BAMAKO (ANP) - In het conflict in Mali liggen etnische zuiveringen op de loer. Het conflict tussen het Malinese regeringsleger, gesteund door Franse militairen, en islamistische strijders krijgt ook steeds meer etnische trekjes waarvan de inheemse bevolking in het noorden van het land het slachtoffer dreigt te worden. Arabieren en Toearegs zouden zijn geëxecuteerd en ook leden van de Peulh zijn hun leven niet zeker als het Malinese regeringsleger het gebied herovert op de islamisten.

,,Het leger van Mali mag de mensen in het noorden niet over een kam scheren, ze niet met de islamisten op een hoop gooien alleen maar omdat ze een blankere huid hebben'', verklaarde burgemeester Oumou Sall Seck van een plaatsje niet ver van Timboektoe tegen de Duitse zender ARD. Ze is blij dat het Malinese leger samen met Franse militairen een opmars heeft ingezet richting het noorden maar vreest ze ook. ,,Verscheidene Peulhen is hier de keel doorgesneden alleen omdat er een gerucht gaat dat ze hebben gehandeld met de islamisten, dat is toch niet meer normaal''.

Oumou Sall Seck, zelf half Toeareg half Peulh, vreest voor een burgeroorlog compleet met etnische zuiveringen. Mensenrechtenorganisatie FIDH zegt inmiddels bewijzen te hebben dat er in de omgeving van Sévaré executies hebben plaatsgevonden. Ook is er bewijs ,,dat de daders tot de Malinese troepen behoren en dat vooral etnische groepen als de Toeareg het doelwit zijn''.

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, maakt zich ook zorgen over een mogelijke bijltjesdag in het noorden van Mali. ,,We moeten extreem waakzaam zijn en Frankrijk verwacht dat het Malinese leger zijn verantwoordelijkheid neemt om mensenrechtenschendingen te voorkomen. Op het spel staat niets minder dan zijn eer. Afgezien van diegenen die samen met de islamisten tegen de Malinese staat vechten, zijn de Toearegs onze vrienden. Zij zijn net als alle anderen Malinezen.''

Gerelateerde artikelen