ANP6 jun '13 07:57Aangepast op 6 jun '13 08:36

‘AEX opent vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam opent donderdag naar verwachting nagenoeg vlak.

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam opent donderdag naar verwachting nagenoeg vlak. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,We krijgen een vlakke opening met mogelijk een licht herstel in de loop van de ochtend na de verkoopgolf van de afgelopen dagen. De focus ligt op de ECB. Er worden geen beleidswijzigingen voorzien, maar er zal vooral worden gelet op wat ECB-president Draghi gaat zeggen. Langs de zijlijn speelt de blunder van het IMF bij de Griekse steunoperatie ook een rol”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft volgens de zakenkrant The Wall Street Journal toe dat het de afgelopen 3 jaar grote fouten heeft gemaakt bij de reddingsoperatie in Griekenland. In een rapport stelt het fonds dat het de eigen regels gebogen heeft om het te laten lijken dat de omvang van de Griekse staatsschuld houdbaar was. Terugkijkend concludeert het IMF bovendien dat Griekenland niet voldeed aan 3 van de 4 criteria van het fonds om in aanmerking te komen voor steun.

Philips

Aan het bedrijvenfront zal Philips mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Britse bank Barclays schroefde het beleggingsadvies voor het elektronicaconcern op.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten donderdag verliezen zien. In Tokio eindigde de Nikkei na een grillige handelssessie 0,9 procent lager. De Japanse hoofdindex zakte daarmee voor het eerst in 2 maanden onder de 13.000 punten. Beleggers bleven voorzichtig na het zware koersverlies van een dag eerder en de lagere slotstanden op Wall Street.

Steunprogramma

Beleggers op Wall Street speculeerden woensdag over de looptijd van het huidige steunprogramma van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. De afgelopen dagen gaf een aantal presidenten van de 12 regionale centrale banken, die samen de Fed vormen, aan dat de steun wat kan worden afgebouwd omdat de economie aan de beterende hand lijkt.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 14.960,59 punten. De S&P 500-index daalde 1,4 procent tot 1608,90 punten en de Nasdaq moest 1,3 procent terug tot 3401,48 punten.

Verliezen

Ook de Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag met flinke verliezen. De Amsterdamse beurs kreeg een extra zet omlaag van een aantal adviesverlagingen. De AEX-index sloot ruim 2 procent lager op 353,06 punten en de MidKap-index daalde 0,8 procent tot 533,35 punten.

De FTSE in Londen verloor 2,1 procent, op de voet gevolgd door de CAC 40 in Parijs die 1,9 procent inleverde. De DAX in Frankfurt wist het verlies te beperken tot 1,2 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3114 dollar waard, tegen 1,3087 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,88 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 103,10 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen