ANP27 mei '13 16:53

OM: Holleeder medeverdachte van afpersing

Archiefbeeld Willem Holleeder (M). ANP Kippa
Archiefbeeld Willem Holleeder (M). ANP Kippa

ROTTERDAM (ANP) - Willem Holleeder, die maandag opnieuw is aangehouden, wordt verdacht van afpersing. Hij geldt als medeverdachte in een zaak die draait om witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs. Dat maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

De arrestatie van Holleeder maakte deel uit van een grotere actie, waarbij meer dan 40 invallen zijn gedaan in onder meer Amsterdam, Beverwijk en Hilversum. Ook Dick V. en Danny K. zijn opgepakt, hoewel het OM dat niet bevestigt. Zij zouden de hoofdverdachten zijn. Enkele van de invallen vonden plaats in sportscholen van Dick V. in Beverwijk en in een penthouse in Hilversum, waar Danny K. verbleef.

In totaal zijn 7 mannen en 3 vrouwen opgepakt die onderdeel zouden uitmaken van het zogenoemde Hollandse netwerk. Het OM gebruikt die term voor groepen criminelen, meest van Nederlandse origine, die beeldbepalend zijn in de Nederlandse onderwereld. De meeste verdachten waren volgens het OM dienstverlenend aan de hoofdverdachten. In Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel zijn personen gearresteerd.

Aan de doorzoekingen in woningen, bedrijfspanden en safeloketten bij banken werkten ruim 450 rechercheurs mee, onder leiding van 13 officieren van justitie. Vijf onderzoeksrechters zagen toe op de actie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen