ANP3 jan '13 15:47Aangepast op 3 jan '13 16:49

Beurzen staken nieuwjaarsrally

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen deden donderdag een stapje terug. Beleggers besloten wat winsten te verzilveren na de sterke rally op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar.

De AEX-index in Amsterdam, die vandaag 30 jaar bestaat, hield in de late middaghandel wel het hoofd boven water met een plus van 0,2 procent tot 350,83 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 545,20 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,3 en 0,2 procent. Londen klom 0,2 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager. Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody’s dat de Verenigde Staten meer moeten doen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen woog op het sentiment. Moody's hanteert nog de hoogste AAA-rating voor de VS, maar dat oordeel staat onder druk.

Banencijfer

De verliezen bleven beperkt door een positief cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Volgens salarisstrookverwerker ADP kwamen er vorige maand 215.000 banen bij in het Amerikaanse bedrijfsleven, terwijl er was gerekend op 140.000 banen. De cijfers van ADP lopen vooruit op het officiële banenrapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

In Europa werden ook cijfers over de arbeidsmarkt bekendgemaakt. In Duitsland stabiliseerde de werkloosheid in december op 6,9 procent, terwijl de werkloosheid in Spanje vorige maand voor het eerst sinds juli 2012 afnam.

Next

In Londen klom Next 2,5 procent. De op één na grootste kledingverkoper van het Verenigd Koninkrijk verhoogde de winstverwachting voor het gehele boekjaar.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de grootste daler in de AEX met een min van 1,9 procent. Grootste stijger was luchtvaartgroep Air France-KLM met een plus van 4,2 procent.

Skippy

Unilever zakte 0,1 procent. Het levensmiddelenbedrijf verkoopt zijn pindakaasmerk Skippy voor 534 miljoen euro aan het Amerikaanse voedingsconcern Hormel Foods.

Olieconcern Shell won 0,7 procent. Een team van vijf bergingsexperts is woensdag aan boord geweest van het gestrande boorschip Kulluk van Shell in de wateren bij Alaska. Het schip sloeg in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen bij het dorp Kodiak in Alaska. Uit inspecties met vliegtuigen blijkt dat de Kulluk stabiel is en dat het schip geen olie lekt.

De euro was 1,3105 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 111,98 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen