ANP22 jan '13 21:51

'Ook consortium bereidt bod op Urenco voor'

ANP
ANP

BERLIJN (AFN) - Een consortium van bedrijven wil een meerderheidsbelang nemen in de producent van nucleaire brandstof Urenco, die voor een derde eigendom is van de Nederlandse staat. Dat heeft voormaligUrenco-bestuurder Patrick Upson die bij het bod betrokken is, dinsdag gezegd tegen de Duitse krant Handelsblatt.

De oud-bestuurder zei dat het consortium bestaat uit financiële partijen en bedrijven uit de kernenergiebranche. Hij noemde geen namen. Upson wordt al langer in verband gebracht met een eventuele overname vanUrenco, dat verder in handen is van de Britse overheid en de Duitse energiebedrijven RWE en Eon.

De Britse zakenkrant Financial Times (FT) meldde zondag dat het Japanse industrieconcern Toshiba, dat een tak heeft die kerncentrales bouwt, ook een bod op Urenco overweegt. Eerder viel in dat verband al de naam van het Franse kernenergiebedrijf Areva. Urenco zou tot ruim 10 miljard euro kunnen opbrengen.

Prioriteitenlijstje

Duitsland besloot te stoppen met kernenergie na de ramp met een Japanse kerncentrale in 2011. Daarmee is kernenergie, en dus ook de producent van verrijkt uranium Urenco, flink gedaald op het prioriteitenlijstje van RWE en Eon. Ook Groot-Brittannië wil zijn belang wel verkopen, maar Nederland vooralsnog niet.

Upson zei dat het consortium in eerste instantie zal proberen de belangen in Urenco van RWE, Eon en de Britse staat te verwerven. Mocht de Nederlandse regering alsnog haar belang willen verkopen, dan is ook een volledige overname denkbaar, voegde hij eraan toe.

Gerelateerde artikelen