ANP18 feb '13 17:17

Besmet vlees van vleesverwerker in Enschede

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het met de EHEC-bacterie besmette vlees dat in Zweden uit de schappen is gehaald, komt van een vleesverwerker in Enschede. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert maandag inspecties uit bij dit bedrijf, Beimer Meat. Het is nog niet bekend wanneer de testen afgerond zijn.

De Zweedse autoriteiten vonden EHEC in rundvleessnippers van het Nederlandse bedrijf. Inspecteurs van de NVWA kijken nu of het bedrijf alle hygiëne- en voedselveiligheidseisen in acht neemt. Ook wordt geprobeerd te achterhalen aan welke bedrijven het vlees is geleverd.

Beimer Meat verwerkt vlees van slachthuizen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland. De NVWA gaat de autoriteiten in deze landen melden dat de bacterie in het vlees is gevonden, zei een woordvoerder maandag.

Geschrokken

In een reactie laat het vleesbedrijf weten erg geschrokken te zijn van de commotie die is ontstaan. ,,De aanwezigheid van deze bacteriën kan ontstaan zijn door afwijkingen tijdens het slachtproces.’’

Beimer Meat benadrukt zich aan alle wettelijke voorschriften te hebben gehouden. De producten worden volgens het bedrijf verkocht met de duidelijke instructie dat deze door en door verhit moeten worden, dat is ook door het Zweedse bedrijf overgenomen op de verpakking. Beimer Meat gaat er daarom vanuit dat het vlees niet goed verhit is, want alleen dan kan de bacterie aanwezig zijn.

Ziek

Zo’n 6 ton hamburger- en kebabvlees is in Zweden uit de handel gehaald. Twee kinderen zijn daar vorige maand ziek geworden van de darmbacterie. De bacterie zit in het maag-darmkanaal van runderen. Als het slachten niet hygiënisch gebeurt, kan het in het vlees terechtkomen.

Het vlees in Zweden was al maanden op de markt toen bleek dat er sporen in zaten van de gevaarlijke bacterie. De helft van de besmette lading was toen al verkocht, zo hebben de Zweedse autoriteiten laten weten. Mogelijk zijn daardoor al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gegaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen