ANP13 mrt '13 18:59Aangepast op 13 mrt '13 19:56

Minister: geen 17 maar 10 miljard voor Cyprus

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De eurolanden denken aan een reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus van zo'n 10 miljard euro. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Eerder was sprake van een bedrag van 17 miljard, maar volgens Dijsselbloem wordt eraan gewerkt om dat bedrag flink omlaag te krijgen.

Dijsselbloem zei dat steun aan Cyprus nodig is om de betrouwbaarheid van de euro te garanderen. Het gaat niet om geld weggeven, maar om leningen, onderstreepte hij. De lening vindt plaats via het EU-noodfonds en kost Nederland dus geen extra geld.

In de Tweede Kamer bestaat veel huiver voor hulp aan Cyprus. De meeste fracties zijn alleen bereid akkoord te gaan met een Nederlandse bijdrage onder een groot aantal voorwaarden. Volgens Dijsselboem is dat ook de bedoeling. Zo moet er een herstructurering komen van de enorme financiële sector op Cyprus. Ook een bijdrage van de talrijke zwartspaarders in dat land sluit de minister niet uit.

Gas

In het gebruik van de aanzienlijke gasreserves van Cyprus als onderpand voor de EU-steun ziet Dijsselbloem niets. De omvang van de gasbel is op dit moment nog veel te onzeker. Wel wil hij dat er afspraken komen dat de gasbaten straks gebruikt worden om de overheidsfinanciën op Cyprus te saneren.

De PVV wil niks weten van steun aan Cyprus. Volgens Kamerlid Barry Madlener moet het land de eurozone maar verlaten.

Gerelateerde artikelen