ANP13 mrt '13 08:43

TenneT wil beurs op om te kunnen investeren

ANP
ANP

ARNHEM (AFN) - TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel van Duitsland, overweegt om het bedrijf naar de beurs te brengen. Daarmee wil het concern geld ophalen voor de financiering van nieuwe projecten in Nederland. Dat heeft TenneT woensdag bekendgemaakt.

,,De kapitaalbehoefte voor de investeringen in Nederland moeten op relatief korte termijn worden ingevuld. Dat kan door een kapitaalinjectie van de aandeelhouder, de Nederlandse staat, of een beursgang'', aldusTenneT-topman Mel Kroon in een toelichting. Volgens hem moet hierover dit jaar een besluit vallen. TenneT is nu volledig eigendom van de Staat. ,,Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) neemt hierover rond de zomer een beslissing, dat wachten we af'', aldus Kroon.

Dijsselbloem wilde woensdag niet reageren op de bekendmaking door TenneT. Vorige week zei hij in een Kamerdebat dat dit kabinet het voornemen van het vorige kabinet om TenneT deels te privatiseren aan het heroverwegen is. De Tweede Kamer zal betrokken worden bij een besluit van het kabinet daarover.

Minderheidsbelang

Het naar de beurs brengen van een minderheidsbelang van de onderneming zou volgens de directeur circa 2,5 miljard euro in het laatje brengen.

TenneT wil de komende 10 jaar ongeveer 13 miljard euro investeren, waarvan ongeveer 5 miljard in Nederland en 8 miljard in Duitsland. In Nederland zijn ruim 300 projecten in voorbereiding of uitvoering, waaronder vier grote nieuwe hoogspanningsverbindingen. Ook werkt TenneT onder meer aan een omvangrijk windpark, Noordoostpolder. ,,We zijn druk aan het investeren in Nederland. Voor 2014 en het jaar daarop hebben we ongeveer 500 miljoen euro nodig'', aldus de TenneT-directeur.

TenneT maakte woensdag ook bekend dat de omzet over 2012 is uitgekomen op bijna 1,8 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam met 3 procent toe tot 362 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen