ANP5 apr '13 09:14Aangepast op 5 apr '13 09:39

AEX opent nagenoeg vlak

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag nagenoeg vlak geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen kwamen amper van hun plaats.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag nagenoeg vlak geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen kwamen amper van hun plaats. Beleggers wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel vlak op 346,60 punten. De MidKap bleef onveranderd op 527,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 en 0,2 procent. De FTSE in Londen daalde 0,2 procent.

Grootste daler in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een verlies van 3,9 procent. Chipmachinefabrikant ASML ging aan kop met een winst van ruim 2 procent. In de MidKap stond kabelbedrijf Ziggo onderaan met een min van 0,7 procent. Sterkste stijger was verzekeraar Delta Lloyd met een plus van 0,9 procent.

Kleinere fondsen

Bij de kleinere fondsen zakte Reesink meer dan 8 procent. De handelsonderneming heeft in 2012 een verlies in de boeken gezet van 4,3 miljoen euro. Een jaar geleden boekte Reesink nog een winst van 5,6 miljoen euro. Analisten van SNS Securities hebben het advies voor het aandeel verlaagd.

Van Lanschot klom 1,9 procent. De bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven heeft voor 750 miljoen euro gesecuritiseerde Nederlandse hypotheekleningen verkocht. De obligaties, die zijn voorzien van een AAA-rating, zijn ,,onder grote belangstelling'' verkocht aan een brede groep Europese institutionele investeerders. De transactie voorziet de bank van nieuwe externe financiering met een langere looptijd.

Euro

In Kopenhagen steeg Bang & Olufsen 1,8 procent. De Deense fabrikant van duurdere beeld- en geluidsapparatuur zag de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met ruim 14 procent en zette een nettoverlies in de boeken. Vooral op de Europese markt kreeg Bang & Olufsen zware klappen. Het bedrijf gaf 2 weken geleden al een winstwaarschuwing.

De euro was 1,2910 dollar waard, tegen 1,2861 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 93,08 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 106,28 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen