ANP1 apr '13 08:33

Pessimisme op Japanse beurzen

TOKIO (ANP) - Op de Japanse beurzen gingen de graadmeters maandag omlaag. Beleggers reageerden teleurgesteld op de zogenoemde Tankan-index die de stemming onder de industriële bedrijven peilt. De index, die samen wordt gesteld door de Japanse centrale bank, verbeterde ten opzichte van het vorige kwartaal, maar de stemming bleef negatief en de verbetering was zwakker dan economen hadden verwacht.

De Nikkei-index sloot 2,1 procent lager op 12.135,02 punten. Ook elders in Azië namen beleggers winsten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verloor 0,4 procent en de Australische All Ordinaries sloot 0,5 procent lager. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 0,7 procent lager.

In Tokio gingen de koersen over een breed front achteruit. Veel exporterende bedrijven boeken verliezen. Panasonic daalde met 3,4 procent na berichten in de Amerikaanse media dat er een corruptieonderzoek in de VS wordt uitgevoerd naar een tak van de elektronicafabrikant. Bandenmaker Bridgestone verloor 2,8 procent.

De Europese beurzen blijven maandag gesloten in verband met Pasen. De Amerikaanse beurzen zijn maandag wel geopend. Aan beide kanten van de oceaan lag de handel vrijdag stil op Goede Vrijdag. Donderdag sloten de beurzen het eerste kwartaal positief af. In Amsterdam eindigde de AEX 0,6 procent hoger op 348,10 punten. Daarmee stond de graadmeter even hoog als aan het begin van het jaar. In New York bereikte de S&P 500-index de hoogste slotstand ooit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen