ANP13 mrt '13 07:30

Afschrijving drukt CSM in het rood

DIEMEN (AFN) - CSM is vorig jaar in de rode cijfers beland door een afschrijving op de Europese activiteiten van Bakery Supplies. Dat maakte de producent van melkzuur en bakkerijbenodigheden woensdag bekend.

CSM schreef 165 miljoen euro af op Bakery Supplies Europe en boekte mede daardoor een nettoverlies van 63,7 miljoen euro over 2012. De omzet van het bedrijf steeg vorig jaar met 6,5 procent tot 3,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) zonder eenmalige kosten klom met 20 miljoen euro tot 170,8 miljoen euro. De omzet en ebita kwamen overeen met de voorlopige cijfers die eind januari werden gepubliceerd. Het nettoverlies was nog niet bekend.

CSM heeft Bakery Supplies vorig jaar in de etalage gezet en verwacht de divisie dit jaar te verkopen. Het bedrijf maakt naar eigen zeggen goede vorderingen in het verkooppproces, dat nog altijd aan de oorspronkelijke verwachtingen zou voldoen.

Transformatiejaar

CSM bestempelt 2013 als een transformatiejaar, waarin het zich wil toeleggen op de op de productie van specialistische ingrediënten. Dat gebeurt in de onderdelen Purac, dat melkzuur produceert, en CaravanIngredients, dat speciale ingrediënten voor bakkerijen en andere voedseltoevoegingen maakt. De economische omstandigheden blijven onzeker, maar CSM verwacht te profiteren van een stabilisering van degrondstoffenprijzen. CSM verwacht verder dit jaar veel te investeren in nieuwe producten. De opbrengsten van ,,sommige van die investeringen'' worden in de jaren na 2013 zichtbaar, voorspelde het bedrijf.

De nettoschuld van CSM zakte vorig jaar met bijna 105 miljoen euro tot 510,9 miljoen euro. De verhouding tussen die schuld en de ebitda kwam daardoor uit op 2, tegen 2,8 een jaar eerder. Het bedrijf stelt een dividend voor van 0,70 euro per aandeel. Daarmee komt die beloning even hoog uit als de uitkering over 2011.

Gerelateerde artikelen