ANP5 mrt '13 15:52Aangepast op 5 mrt '13 16:49

Beurzen hoopvol gestemd

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden dinsdagmiddag flinke winsten geboekt. De hoop dat de centrale banken wereldwijd de economie zullen blijven stimuleren, zorgde voor optimisme onder beleggers. Ook droegen beter dan verwachte cijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten bij aan het positieve beursklimaat.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,2 procent hoger op 346,95 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 536,44 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 2,1 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 1,3 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 1 procent hoger op 14.264 punten en bereikte daarmee de hoogste stand ooit.

Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de dienstensector van de eurolanden vorige maand minder hard is gekrompen dan eerder werd gedacht. Ook stegen de detailhandelsverkopen in januari sterker dan verwacht. De groei in de Amerikaanse dienstensector bereikte in februari het hoogste niveau in een jaar.

Essent

In Frankfurt won energieconcern RWE 1,5 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent boekte vorig jaar aanzienlijk betere resultaten dan in 2011.

In Londen steeg Standard Chartered 2,7 procent. De Britse bank wist vorig jaar voor het tiende jaar op rij een recordwinst te boeken. Hogere opbrengsten van de zakenbank compenseerden de boete van 667 miljoen dollar die de bank kreeg voor de schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran.

DE Master Blenders

In de AEX stonden telecomconcern KPN en postbedrijf PostNL bovenaan met winsten van 4,8 en 5,6 procent. Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders was een daler met een min van 0,7 procent.

In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van 6,8 procent. De technisch dienstverlener verwacht na de eerder gemelde problemen in Polen en Duitsland geen nieuwe tegenvallers meer te moeten melden. Navigatiebedrijf TomTom won 2 procent na veelbelovende contracten met de automakers Toyota en Fiat.

Besi

Bij de kleinere fondsen klom Besi 3,3 procent. Het chipbedrijf zag de winst in het vierde kwartaal fors afnemen. De omzet zakte met bijna een kwart. Volgens analisten van SNS Securities lijkt Besi echter uit het dal te klimmen.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 90,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen