ANP24 jan '13 10:31

BMW en Toyota slaan handen ineen

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De autofabrikanten BMW en Toyota gaan samen nieuwe systemen voor brandstofcellen produceren. Dat maakten het Duitse en het Japanse bedrijf donderdag bekend. Daarnaast gaan beide partijen een nieuwe sportwagen ontwikkelen en ook samen kijken naar mogelijke innovaties op het gebied van lichte materialen en nieuwe types accu's.

Het nieuwe verdrag tussen beide autoproducenten is een uitbreiding van een oude overeenkomst uit 2011. Daarin werd kortgesloten dat BMW dieselmotoren aan Toyota ging leveren, in ruil voor de expertise van de Japanners op het gebied van hybridetechnologie. De plannen om ook de productie van de systemen voor brandstofcellen te combineren, werden in juni van het afgelopen jaar voor het eerst geopperd.

Als onderdeel van de nieuwe deal zal BMW wederom motoren leveren voor de Japanse modellen, die vanaf 2014 op de Europese markt verschijnen. De Duitsers hopen met de samenwerking een betere concurrentiepositie ten opzichte van Volkswagen (VW) te krijgen. Het merk Audi, dat onderdeel is van VW, geldt momenteel als marktleider binnen het luxesegment.

Gerelateerde artikelen