ANP1 feb '13 22:18

SC Heerenveen breekt de ban in Waalwijk

WAALWIJK (ANP) - SC Heerenveen heeft vrijdagavond in Waalwijk de ban gebroken in de eredivisie. De ploeg van trainer Marco van Basten behaalde bij middenmoter RKC de eerste uitzege van het seizoen (0-1). Dat gebeurde op sensationele wijze. Met tien man dwong de Friese formatie in de slotfase de kostbare winst af. Filip Djuricic maakte het doelpunt in de 85e minuut uit een strafschop die hij zelf had afgedwongen.

Het duel tussen de Europese kampioenen van 1988, Erwin Koeman en Van Basten, kwam moeizaam op gang. De twee ploegen hanteerden een laag tempo, maar ondanks de trage combinaties was het balverlies groot aan beide kanten. Bij Heerenveen maakte Joey van den Berg (ex-PEC Zwolle) zijn rentree, na zijn vertrek uit Friesland 7 jaar geleden.

Zowel RKC als Heerenveen trad in Waalwijk met revanchegevoelens aan. De Brabanders speelden vorige week op eigen veld tegen NAC Breda de slechtste wedstrijd van het seizoen (0-4). Heerenveen wekte de woede van Van Basten door in de slotfase van het duel met PEC Zwolle de eerste uitzege uit handen te geven (1-1).

Djuricic

Voor de rust waren de beste kansen voor RKC. Robert Braber was in de 21e minuut dicht bij 1-0. Bij de tweede paal kon hij een voorzet van Florian Jozefzoon niet over de doellijn werken. Heerenveen lonkte vlak voor de rust nadrukkelijk naar een voorsprong. Met kunst- en vliegwerk en met hulp van de paal kon Jeroen Zoet tot twee keer toe een inzet van Djuricic uit zijn doel weren. De Servische spelmaker stond afgelopen week op de nominatie om naar FC Twente te gaan, maar door het afketsen van de deal rond Leroy Fer met Everton ging ook die transfer niet door.

Kort na de pauze tikte Zomer de doorgebroken invaller Mart Lieder (voor Boukhari) aan. Dat kostte de aanvoerder van Heerenveen de rode kaart. Met tien man leken de bezoekers weinig meer te kunnen uitrichten.

Het was bijna drie kwartier een overlevingsstrijd, met doelman Kristoffer Nordfeldt en Djuricic in een hoofdrol. De Serviër liet zich in de slotfase uit een pass van Van den Berg vloeren door Zoet, die eveneens van het veld werd gestuurd. Djuricic benutte de strafschop ijzig kalm: 0-1.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen