ANP18 jan '13 15:59Aangepast op 18 jan '13 16:48

Beurzen overwegend licht hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdagmiddag overwegend licht omhoog. Gunstige macro-economische cijfers uit China gaven de handel steun. De stemming bleef wel voorzichtig nu de graadmeters weer dicht tegen de hoogste standen in maanden noteren.

De AEX-index in Amsterdam klom in de middaghandel 0,1 procent tot 351,39 punten. De MidKap-index won 0,3 procent tot 551,11 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,5 en 0,1 procent. Frankfurt daalde 0,3 procent.

Op Wall Street, waar beleggers zich opmaken voor een lang weekeinde, noteerde de Dow-Jonesindex na rui een uur handel onveranderd. Chipmaker Intel zakte ruim 6 procent na teleurstellende vooruitzichten voor 2013. Morgan Stanley won 5,3 procent. De kwartaalcijfers van de Amerikaanse bank vielen fors hoger uit dan analisten hadden verwacht.

China

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de economie in China in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent is gegroeid. Het is de eerste keer in zeven kwartalen dat de economische groei in het land weer aantrekt. Over het hele jaar bekeken komt de groei uit op 7,8 procent. Dat is wel de zwakste groei in 13 jaar. Ook vielen de Chinese industriële productie en de detailhandelsverkopen hoger uit dan voorzien.

Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,9 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal won 1,5 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. De grote verliezer was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een min van 2,6 procent.

Mediq

In de MidKap ging Mediq aan kop met een plus van 9,6 procent op 13,60 euro. Investeerder Advent verhoogde het bod op het apothekersbedrijf van 13,25 euro naar 14 euro per aandeel. Grootaandeelhouder DeltaLloyd, goed voor een belang van 14 procent in Mediq, liet weten nog niet overtuigd te zijn door het bod van Advent.

SNS Reaal volgde met een winst van 4,6 procent. De bank en verzekeraar voert gesprekken met Bank ten Cate over de overname van de afdeling Private Banking van SNS Securities.

Euro

Ook werd bekendgemaakt dat het Egyptische bouwbedrijf Orascom Construction Industries vanaf 25 januari een notering krijgt aan de effectenbeurs in Amsterdam.

De euro stond op 1,3315 dollar, tegen 1,3353 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 95,27 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 110,86 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen