ANP9 jan '13 07:38

Schadevergoeding oud-gevangenen Abu Ghraib

LONDEN (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Engility Holdings betaalt 71 oud-gedetineerden van de Abu Ghraib-gevangenis in Irak een schadevergoeding.

Dat heeft Baher Azmy, een van de advocaten van de gevangenen, tegen de Britse omroep BBC gezegd. Zij krijgen het geld, omdat zij hebben geleden onder een ,,uitgebreide en wrede reeks folteringen en gevallen van misbruik''. Het totaal aan vergoedingen bedraagt 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro).

Het bedrijf betaalt de vergoeding namens het dochterbedrijf L-3 Services, dat vertalers leverde voor de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Azmy zei dat elk van de 71 gevangenen een deel van het bedrag krijgt, maar dat de details van de rechterlijke uitspraak geheim zullen blijven.

Het is de eerste geslaagde poging van gevangenen uit Abu Ghraib en andere door de Amerikanen geleide gevangenissen in Irak om geld te krijgen van een zogeheten 'particuliere uitvoerder voor de strijdkrachten'. Dat zijn bedrijven die vooral ondersteunende diensten leveren aan het Amerikaanse leger en die massaal in Irak aanwezig waren. In de gevangenis maakten Amerikaanse militairen zich schuldig aan misbruik en vernedering van gedetineerden.

Gerelateerde artikelen