ANP3 jul '13 15:05Aangepast op 3 jul '13 15:34

ING moet 37 miljoen uitkeren aan NMBS

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - De ING Bank moet 37 miljoen euro aan bankgaranties uitkeren aan de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding.

ING had zich garant gesteld voor 12 voorschotten die de NMBS had betaald aan het Italiaanse AnsaldoBreda voor de koop en levering van de omstreden Fyra-treinen. Eind mei annuleerden de Belgen de bestelling omdat de treinen te veel mankementen zouden vertonen.

ING stelde dat het de garanties aan de Belgen niet heeft kunnen uitkeren, omdat een Italiaanse rechter op verzoek van AnsaldoBreda die uitbetaling voorlopig had verboden. Een woordvoerster van de bank zei eerder dat meer dan 10 banken garant stonden voor het miljoenenbedrag. ING zou daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening hebben genomen.

Bij het uitkeren van de bankgaranties doet het onderliggende conflict tussen AnsaldoBreda en NMBS niet ter zake. ,,De voorwaarden in de bankgaranties moeten strikt worden toegepast. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt als de NMBS kennelijk bedriegelijk of kennelijk willekeurig om uitbetaling had verzocht, maar dat is volgens de rechter niet gebleken'', schrijft de rechtbank in een toelichting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen