ANP15 jun '13 22:42Aangepast op 15 jun '13 23:04

Gynaecologen ageren tegen Spaanse kliniek

HILVERSUM (ANP) - De Nederlandse vereniging van gynaecologen heeft bezwaren tegen de praktijken van een Spaanse vruchtbaarheidskliniek die Nederlandse paren met een kinderwens werft. Woordvoerder Jesper Smeenk zei zaterdag in Nieuwsuur dat de kliniek handelt in strijd met de Nederlandse wet omdat in de Spaanse klinieken met anonieme eiceldonoren werkt.

De IVF-praktijk uit Alicante heeft in Nederland een steunpunt opgericht en organiseert voorlichtingsbijeenkomstenn in Nederlandse hotels en voert actieve reclame.

Gynaecoloog Smeenk: ,,Als Nederlandse gynaecologen willen wij de wet handhaven. In de wet staat dat een kind de identiteit van de donor moet kunnen achterhalen. Anonieme donatie is verboden en daar zijn hele goede redenen voor."

Geldklopperij

De Spaanse IVF-kliniek zoekt gynaecologen in Nederland om vrouwen voor hun behandeling in Spanje voor te bereiden en te begeleiden. Tot nu toe zouden twee gynaecologen hun medewerking hebben toegezegd. Een vruchtbaarheidsbehandeling bij de Spaanse kliniek kost ongeveer 6000 euro.

De Partij van de Arbeid en het CDA in de Tweede Kamer willen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten of het werven van Spaanse klinieken in Nederland is strijd is met de Nederlandse wet. PvdA'er Khadija Arib noemde de Spaanse handelwijze in Nieuwsuur geldklopperij en misleidend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen