ANP9 mrt '13 12:27

Rellen in Egypte na vonnis voetbaldrama

De rellen in februari 2011. EPA
De rellen in februari 2011. EPA

PORT SAÏD (ANP) - Er zijn zaterdag ongeregeldheden uitgebroken in de Egyptische havenstad Port Saïd en in de hoofdstad Caïro na een rechterlijke uitspraak over een voetbaldrama vorig jaar.

In de havenstad stonden 73 mensen terecht wegens hun rol bij de bloedige aanval door aanhangers van de plaatselijke voetbalclub Masry op gasten uit Caïro, publiek voor de club al-Ahly. Daarbij kwamen 72 al-Ahlyfans om het leven kort na de wedstrijd, die de Caireense club met 3 - 1 won. Het geweld illustreerde hoe gevaarlijk en chaotisch het land kon worden na de ineenstorting in februari 2011 van de politiestaat van president HosniMubarak.

Naar schatting 2000 relschoppers trokken in Port Saïd naar de kade en maakten de trossen van bootjes los. De stad ligt aan de noordelijke opening van het Suezkanaal. De betogers wilden kennelijk het verkeer op het kanaal ontregelen. Dat lukte volgens Egyptische media niet, maar ze belemmerden wel de overtocht van veerboten die in en bij de stad voor het wegverkeer naar de Sinaï zorgen.

Ultras

In Caïro viel de harde kern van fans van de voetbalclub al-Ahly, de Ultras, zaterdag een recreatiecentrum van de politie aan op Zamalek, een eiland in de rivier de Nijl in het centrum van de Egyptische hoofdstad. Ze stichtten er brand. De Ultras zijn boos over de vrijspraak van zeven topfiguren van veiligheidsinstellingen in Port Saïd. Ze vielen ook het kantoor van de voetbalbond in Caïro aan en stalen trofeeën.

De rechtbank in Port Saïd heeft zaterdag 21 doodstraffen wegens het bloedbad bekrachtigd. Bovendien zijn 5 andere beklaagden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Onder de veroordeelden zijn twee destijds verantwoordelijke politiecommandanten, ze kregen ieder 15 jaar. Van de 73 beklaagden zijn er 28 vrijgesproken.

Na de zitting van 26 januari, waarin bekend werd dat 21 beklaagden de doodstraf kregen, braken hevige onlusten in Port-Saïd uit. Daarbij vielen zeker 40 doden. De stad is al geruime tijd het toneel van rellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen