ANP13 mrt '13 21:20

Minieme winsten op Wall Street

NEW YORK (AFN) - Op de Amerikaanse aandelenmarkten eindigden de belangrijkste graadmeters woensdag iets boven de slotstanden van dinsdag. Net als een dag eerder deden beleggers op Wall Street het rustig aan na de recordreeks van de afgelopen week.

De leidende Dow-Jonesindex sloot een fractie hoger op 14.455,28 punten. Dat is weer een nieuw record. Het was bovendien de negende keer dag op rij dat de hoofdindex steeg. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde 0,1 procent hoger op 3245,12 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg eveneens 0,1 procent tot 1554,52 punten.

De koersen zijn in de eerste maanden van 2013 sterk opgelopen. De Dow begon vorige week aan een nog altijd aanhoudende recordreeks. Sindsdien zijn beleggers wel steeds terughoudender geworden. Bij gebrek aan groot, richtinggevend nieuws van bijvoorbeeld bedrijven of de centrale bank, blijven de uitslagen de laatste paar dagen beperkt.

Detailhandel

De handel kreeg woensdag wel enige steun van een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse detailhandel. Winkeliers profiteerden vorige maand van het herstellende vertrouwen van consumenten in de arbeidsmarkt en huizenmarkt en zagen de sterkste stijging van hun omzet in 5 maanden tijd. Economen hadden verwacht dat hogere belastingen en de aanhoudend hoge werkloosheid een sterker stempel zouden drukken.

Grote uitschieters waren er niet onder de hoofdfondsen in New York. Computerfabrikant en IT-dienstverlener IBM was samen met vliegtuigbouwer Boeing de sterkste stijger in de Dow met een winst van 0,7 procent, gevolgd door fastfoodketen McDonalds met een winst van 0,6 procent. De sterkste dalers waren aluminiumproducent Alcoa en telefonieconcern Verizon. Beide bedrijven werden 0,9 procent minder waard.

Op de valutamarkt was de euro 1,2960 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese effectenbeurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse ruwe olie bracht op de termijnmarkt 92,42 dollar op, een daling van 0,1 procent. Brentolie werd 1,1 procent minder duur en kostte 108,42 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen