ANP29 mei '13 17:55Aangepast op 29 mei '13 18:18

Europese beurzen doen flinke stap terug

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten deden woensdag een flinke stap terug na de opmars van de afgelopen 2 dagen. Onder meer een verlaging van de wereldwijde groeiverwachting door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) drukte de stemming bij beleggers.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent lager op 366,25 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 542,88 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen de 1,7 en 2 procent.

Volgens de OESO krimpen de euro-economieën dit jaar gemiddeld met 0,6 procent. De economische denktank is in zijn halfjaarrapport ook somber over de Nederlandse economie en verwacht een krimp van 0,9 procent in 2013.

KPN

In de AEX stond telecombedrijf KPN onderaan met een verlies van 2,7 procent. Bierbrouwer Heineken, supermarktconcern Ahold en maritiem dienstverlener SBMOffshore volgden met verliezen van 2,4 procent.

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen was Imtech. De technisch diensverlener werd 3,5 procent meer waard. Verzekeraar Aegon won 1,6 procent en bezorgbedrijfPostNL 0,9 procent.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo was de sterkste daler bij de middelgrote fondsen met een verlies van 2,1 procent. Ook toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI) was uit de gratie met een koersdaling van 1,8 procent. Koploper in de MidKap was bouwbedrijf Heijmans met een winst van 0,9 procent.

In Parijs was PSA Peugeot Citroën de gebeten hond met een koersdaling van ruim 4 procent. Volgens de Franse krant La Tribune overweegt de Franse automaker een nieuwe kapitaalverhoging nadat het bedrijf in het afgelopen jaar 2,5 miljard euro aan kasmiddelen heeft verbruikt.

De euro was 1,2940 dollar waard, tegen 1,2873 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. De economische onzekerheid drukte de olieprijzen. Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld voor 93,50 dollar per vat, een daling van 1,6 procent. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 102,99 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen