ANP29 mei '13 12:21Aangepast op 29 mei '13 13:00

'Buitengewone maatregelen nodig in eurozone'

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet buitengewone maatregelen nemen om het economisch herstel van de eurolanden te ondersteunen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de woensdag gepresenteerde World Economic Outlook.

Volgens de denktank krimpen de euro-economieën dit jaar gemiddeld met 0,6 procent, na een achteruitgang met 0,5 procent in 2012. Dankzij afnemende bezuinigingen en verbeteringen op de financiële markten kan er vanaf de tweede helft van dit jaar een langzaam herstel ontstaan, dat volgend jaar naar verwachting leidt tot een groei met iets meer dan 1 procent.

Om de kredietverlening in de eurozone vooruit te helpen, adviseert de OESO de ECB om de depositorente te verlagen tot minder dan 0 procent. Dat zou betekenen dat banken geld toeleggen op de middelen die ze stallen bij de centrale bank. Daarnaast zou de ECB moeten overwegen meer obligaties op te kopen om banken van meer geld te voorzien.

Invoering

De Franse centralebankpresident Christian Noyer liet dinsdag nog weten niet overtuigd te zijn van de voordelen van een negatieve depositorente. ,,Er bestaat ervaring mee, die is niet altijd positief'', zei hij tegen Bloomberg TV. ,,In sommige gevallen zorgde het juist voor duurdere kredieten omdat banken hun verliezen op de deposito's bij de centrale bank wilden compenseren.''

Eerder deze week liet de Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen al weten niet erg open te staan voor een negatieve rente. ECB-president Mario Draghi kondigde begin deze maand aan dat de ECB is voorbereid op de mogelijke invoering van een depositorente van minder dan 0 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen