ANP30 jan '13 15:04

‘Lagere opening Wall Street’

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zullen woensdag waarschijnlijk licht lager openen. De stemming wordt gedrukt door een onverwachte krimp van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal. Daarnaast wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie kromp in de laatste 3 maanden van vorig jaar met 0,1 procent op jaarbasis, terwijl economen hadden gerekend op een groei met 1,1 procent. De achteruitgang kwam vooral door de sterkste afname van de uitgaven aan defensie in 40 jaar tijd. In het derde kwartaal van 2012 groeide de grootste economie ter wereld nog met 3,1 procent.

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in januari met 192.000 is toegenomen. In december 2012 bedroeg de banengroei 185.000. Eerder was voor die maand een aanwas van 215.000 banen gemeld. De cijfers van ADP lopen vooruit op de banencijfers van de Amerikaanse overheid, die vrijdag worden gepresenteerd.

Dreamliner

Vliegtuigbouwer Boeing liet bij de publicatie van de jaarresultaten weten geen grote financiële schade te verwachten door de huidige problemen met de 787 Dreamliner. De Dreamliner wordt door de autoriteiten aan de grond gehouden vanwege diverse incidenten met het nieuwe toestel. Boeing verwacht in 2013 uit te komen op een winst van 5 tot 5,20 dollar per aandeel en voldeed met die voorspelling aan de verwachtingen van analisten.

Amazon bracht dinsdag nabeurs de resultaten naar buiten. De Amerikaanse webwinkel zag de omzet in het vierde kwartaal met 22 procent stijgen tot 21,27 miljard dollar. Dat was iets minder dan analisten hadden verwacht. De nettowinst daalde naar 97 miljoen dollar, van 177 miljoen dollar in dezelfde periode in 2011.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen tussen 0,1 en 0,2 procent voor de Amerikaanse beurzen. De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag overwegend met lichte winst. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 13.954,42 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen