ANP21 jan '13 09:21Aangepast op 21 jan '13 10:50

'Kans op Britse recessie stijgt door sneeuw'

LONDEN (AFN) - Het aanhoudende winterse weer zou de kwakkelende Britse economie weleens het laatste zetje kunnen geven richting de derde recessie in 5 jaar tijd. Dat meldde de zakenkrant Financial Times (FT) maandag op gezag van een aantal economen.

De Britse economie is in het vierde kwartaal licht gekrompen, voorspellen economen op grond van een aantal recente zwakke cijfers over belangrijke sectoren als de industrie en de detailhandel. Zo er al sprake was van enige verbetering in januari, heeft de sneeuw van de afgelopen week die mogelijk alweer de das omgedaan.

,,We hebben nu in het hele land een week slecht weer gehad en de voorspelling is dat het nog een week zo blijft'', aldus economisch adviseur Peter Spencer van Ernst & Young tegen de FT. ,,Dat is significant genoeg om economische gevolgen te hebben.'' Vooral winkels lijden zwaar onder de weersomstandigheden.

Niet blij

De Britse koepel voor de detailhandel BRC is dan ook niet blij met het winterse weer. ,,Het zijn hoe dan ook al uitdagende tijden voor winkeliers, dus alles wat het winkelend publiek verder afschrikt, helpt de zaken bepaald niet vooruit'', aldus de belangenorganisatie.

Het Verenigd Koninkrijk ging bijna 3 jaar geleden ook wekenlang gebukt onder een dik pak sneeuw. Die winterse periode leidde volgens het statistiekbureau ONS tot een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) in het laatste kwartaal van 2010 met 0,5 procent.

Als de verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2012 uitkomen, en de Britse economie ook in het eerste kwartaal krimpt, is het land opnieuw in een recessie beland. Daarvan wordt doorgaans gesproken bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp. Aan de vorige recessie kwam in het derde kwartaal van 2012 een einde.

Gerelateerde artikelen