ANP5 mrt '13 23:08

Venezolaanse president Hugo Chávez overleden

EPA
EPA

CARACAS (ANP) - De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro dinsdag bekendgemaakt in een televisietoespraak. De socialistische president was al geruime tijd ziek. Hij leed aan kanker. Dinsdag werd bekend dat het erg slecht ging met de 58-jarige Chávez.

De flamboyante Chávez, sinds 1999 aan de macht en altijd prominent in de media, was sinds de laatste ingreep tegen zijn ziekte op Cuba niet meer in het openbaar gezien. Eind januari werden nog wel foto's verspreid waarop Chávez te zien was, samen met twee dochters.

Vorig jaar won Chávez opnieuw de presidentsverkiezingen, maar hij was zo ziek dat hij niet geïnaugureerd kon worden in januari. Zaterdag onderging de socialist een zware chemokuur. Hij is de afgelopen 1,5 jaar vier keer geopereerd.

Verenigde Staten

De linkse populist bemoeide zich gedurende zijn presidentschap graag met andere landen. Vooral de kapitalistische Verenigde Staten onder president George Bush moesten het destijds ontgelden.

Enkele jaren geleden beweerde Chavez zelfs dat Nederland spionagevluchten door Amerika mogelijk maakte vanaf de vliegvelden Hato en Reina Beatrix op Curaçao en Aruba.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen