ANP6 aug '13 15:58

Beurzen blijven dicht bij huis

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen bleven dinsdagmiddag dicht bij huis en schommelden rond de slotkoersen van een dag eerder.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen bleven dinsdagmiddag dicht bij huis en schommelden rond de slotkoersen van een dag eerder. Beleggers wachten op nieuwe impulsen na de recente opmars. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van DSM goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam, die maandag op de hoogste stand van het jaar eindigde, noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 372,80 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 549,11 punten. De beurs in Parijs klom 0,2 procent. De graadmeters in Frankfurt en Londen stonden tot 0,3 procent lager. In New York stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,5 procent in de min.

DSM ging aan kop in de AEX met een plus van 6,8 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft zijn omzet en winst in het tweede kwartaal sterk zien groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen voor het hele jaar. De herstructurering van het bedrijf ligt op koers en levert volgend jaar besparingen op van 150 miljoen euro. Dat bedrag loopt vanaf 2015 op tot tussen 200 en 250 miljoen euro.

Crédit Agricole

Crédit Agricole behoorde tot de sterkste stijgers in Parijs met een winst van meer dan 1 procent. De op twee na grootste bank van Frankrijk zag de winst in het tweede kwartaal flink toenemen. Dat kwam onder meer door de verkoop van de onrendabele Griekse tak. Crédit Agricole boekte een winst van 696 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 482 miljoen euro.

In Frankfurt zakte Salzgitter ruim 11 procent. Het op één na grootste staalconcern van Duitsland heeft voor de tweede keer de verwachtingen voor dit jaar verlaagd vanwege de crisis op de Europese staalmarkt.

Kali & Salz

Kali & Salz (K+S) ging bijna 10 procent onderuit. De Duitse producent van meststoffen laat zijn winstdoelstelling voor dit jaar varen als gevolg van de toegenomen onzekerheid in de markt voor mest op basis van kalium. Die is ontstaan doordat de Russische kaliumproducent Uralkali zich vorige maand heeft teruggetrokken uit een exportkartel.

Munich Re leverde meer dan 5 procent in. De Duitse herverzekeraar heeft de winst in het tweede kwartaal van dit jaar sterk zien dalen, als gevolg van aanzienlijk hogere claims door natuurrampen waaronder de overstromingen in Duitsland in het voorjaar. Deutsche Post won 1 procent na een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,3290 dollar waard, tegen 1,3258 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 106,31 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 108,43 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen