ANP5 apr '13 12:02

Beurzen flink onderuit

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag flink onderuit. Beleggers vrezen dat het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven, zal tegenvallen na zwakke arbeidsdata eerder deze week.

,,In Amsterdam valt het verlies van Air France-KLM op. Er heerst onrust in de gehele luchtvaartsector over de vogelgriep in China. De koersverliezen lijken een beetje overtrokken, maar het is wachten hoe dat afloopt. Alle cyclische bedrijven hebben het overigens zwaar door de aanhoudende zorgen over Europa. Daarnaast is het wachten op het banencijfer uit de VS en begint volgende het kwartaalcijferseizoen'', aldus analist JosVersteegvan Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,7 procent lager op 340,53 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 520,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,3 en 1,9 procent.

Luchtvaartsector

Vooral in de Europese luchtvaartsector werden flinke verliezen geleden door de vrees dat een uitbraak van een nieuwe variant van de vogelgriep het luchtvaartverkeer zal treffen. Vrijdag werd bekend dat inmiddels zes personen in China zijn overleden aan het virus, waarvoor nog geen vaccin bestaat. In Frankfurt zakte Lufthansa 5,3 procent. In Londen daalde budgetmaatschappij EasyJet, die ook halfjaarcijfers bekendmaakte, 6 procent. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 6,1 procent.

In Amsterdam was luchtvaartgroep Air France-KLM de grootste daler met een verlies van ruim 6 procent. Chipmachinefabrikant ASML was de enige stijger met een winst van 0,5 procent. In de MidKap stond toeleverancier aan de chipindustrie ASMI onderaan met een min van 3 procent. Sterkste stijger was biotechnologiebedrijf Pharming met een plus van 1,9 procent.

Kleinere fondsen

Bij de kleinere fondsen zakte Reesink meer dan 7 procent. De handelsonderneming heeft in 2012 een verlies in de boeken gezet van 4,3 miljoen euro. Een jaar geleden boekte Reesink nog een winst van 5,6 miljoen euro. Analisten van SNS Securities hebben het advies voor het aandeel verlaagd.

In Kopenhagen steeg Bang & Olufsen 1,8 procent. De Deense fabrikant van duurdere beeld- en geluidsapparatuur zag de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met ruim 14 procent en zette een nettoverlies in de boeken. Vooral op de Europese markt kreeg Bang & Olufsen zware klappen. Het bedrijf gaf 2 weken geleden al een winstwaarschuwing.

De euro was 1,2930 dollar waard, tegen 1,2861 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 92,81 dollar per vat. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 105,75 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen