ANP28 mei '13 09:18Aangepast op 28 mei '13 09:40

AEX begint in de plus

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag in de plus geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met winsten. Beleggers houden hun blik gericht op de Verenigde Staten, waar de beurzen na een lang weekend weer open zullen gaan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent hoger op 369,66 punten. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij, op 544,22 punten. De DAX in Frankfurt won 0,9 procent en de CAC 40-index in Parijs steeg 0,8 procent. In Londen, waar beleggers maandag een dag vrij hadden, klom de FTSE 1,3 procent.

In Frankrijk bleek dat het consumentenvertrouwen in mei is gedaald naar het laagste niveau ooit. De index die het vertrouwen van de Franse bevolking in de economie weergeeft, kwam uit op een stand van 79. De vertrouwensindex staat daarmee op hetzelfde niveau als het dieptepunt dat in 2008 werd bereikt.

DSM

Speciaalchemiebedrijf DSM was de grootste stijger in de AEX met een plus van bijna 4 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Bank ofAmerica Merrill Lynch. KPN stond onderaan met een min van 2,6 procent. René Schuster, topman van Telefónica Deutschland, liet in een interview met de zakenkrant Handelsblatt weten niet van plan te zijn op korte termijn een fusie aan te gaan met E-Plus, de Duitse mobiele dochter van KPN.

In de MidKap waren geen dalers te bespeuren. Biotechnologiebedrijf Pharming was de grootste winnaar met een winst van 2,5 procent. Vastgoedfonds Vastned Retail volgde met een plus van 1,7 procent.

De euro was 1,2897 dollar waard, tegen 1,2935 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie was onveranderd op 93,16 dollar per vat. Brentolie steeg 0,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen